Ga terug naar de Homepage: Home
Spinner magazine
16-oktober 2011: Nieuw artikel over Jay Stafford, de drijvende kracht achter de IPDB
De Nederlandse Flippervereniging (NFV) geeft elk kwartaal haar magazine Spinner uit.
Een prachtig blad dat volledig door vrijwilligers wordt gemaakt (behalve het drukken.)
Het is een glossy magazine van meestal zo rond de 64 pagina's. Leuke artikelen, prachtige foto's, veel verenigingsinformatie en wat reclame.
Echt een product om als vereniging trots op te zijn.
Het clubhuis van de vereniging is in Ederveen. Vrijwilligers gaan daar regelmatig naar toe om kasten te verplaatsen, te repareren of te poetsen.
Daar gaat heel veel tijd in zitten en ik zeg: "Petje af voor deze mensen"!
Ook in het maken van de Spinner gaat veel tijd zitten, vooral voor de redactie.
Ik help niet vaak help kasten repareren (eigenlijk nooit) en zit ook niet in de redactie van de Spinner.
Omdat ik toch een redelijke bijdrage aan de vereniging wil leveren, schrijf ik regelmatig voor het magazine een artikel.
Copywriter zou je het kunnen noemen.
Ik wil de bezoeker van deze pagina graag kennis laten maken met de Spinner en de artikelen die ik daarin heb geschreven.
Ik hoop dat u dat leuk vindt.
Veel meer hoop ik dat het u uitnodigt om eens een kijkje te nemen bij de vereniging en u aan te melden als lid.
Buiten het magazine zitten daar zo veel voordelen (*) aan, dat ik het echt elke flipperbezitter wil aanraden!
(*) Netwerken van flipperaars om flipperkasten of onderdelen te vinden! Gamerooms van leden waar je regelmatig zo maar een avondje kunt flipperen! Leden die je kunt opbellen voor advies als je een probleempje met een kast hebt. 10% korting in de onderdelenwinkel van WIZARD. Regelmatig evenementen waarvoor je je kunt inschrijven. Elke maand een avond vrij flipperen in het clubhuis. Etc, etc.
Een paar voorbeelden van covers van Spinner Magazine:
© Nederlandse Flippervereniging
Hieronder heb ik een aantal artikelen opgenomen die ik heb geschreven voor Spinner Magazine
Het zijn pdf bestanden, voor elke pagina één. Met een dubbelklik op de hyperlink zal het bestand worden geopend, met de rechter muisknop kunt u het bestand downloaden.
Veel leesplezier!
Een van de eerste artikelen die ik schreef voor de Spinner was over:
De flipperfoto’s van Kevin Tiell
Elders op mijn website heb ik daar al aandacht aan besteed.
Hier volgt het volledige artikel zoals dat in de Spinner is geplaatst:
The Remake of the King of Diamonds
Een flipperkast uit het elektromechanische tijdperk gebaseerd op hedendaagse elektronische technologie. Wie heeft er niet aan gedacht of zelfs van gedroomd. Die prachtige elektromechanische flipperkasten van toen opnieuw uitgeven. Maar dan niet met al die onderhoudsgevoelige spoelen en contacten. Niet dat grote gewicht. Alles wat op een paar printplaten kan er op zetten. Een mooi stukje software programmeren zodat alles op het speelveld en in de kopkast aangestuurd wordt. En zodat alles wat op het speelveld gebeurt geregistreerd wordt.
In de VS hebben een aantal flipperliefhebbers hun koppen, kennis en ervaring bij elkaar gestoken en het verwezenlijkt. Hier is het verhaal achter de “Remake of the King of Diamonds”.
Inkochnito
Wie kent hem niet: Inkochnito? Iedereen die regelmatig snuffelt op de IPDB (The Internet Pinball Database, www.ipdb.org) of bezig is een flipperkast weer op te knappen krijgt haast onvermijdelijk met hem te maken. Inkochnito is namelijk onlosmakelijk verbonden met de score- en instructiekaarten die de meesten van ons wel eens hebben gedownload van de IPDB of een andere site om weer mooie kaartjes voor onze flipperkast van te maken.
Internationale Verzamelaars: De collectie van PinJost en PinDigi
Flipperverzamelaars zijn van alle (flipper-) tijden en alle landen. In Nederland zijn een aantal grote verzamelingen
(meer dan 100 kasten) waaronder van NFV leden.
Ook in andere West Europese landen zijn grote verzamelaars te vinden die in hun land bekendheid genieten en
soms veel aandacht krijgen. Bij de Nederlandse flipperaars die in het internationale circuit verkeren (bijvoorbeeld met
toernooien) zijn ze vaak wel bekend.
Aan de gewone flipperaars onder ons willen we een aantal van de grote internationale verzamelaars voorstellen, zoals
PinJost en PinDigi uit Oostenrijk.
Internationale Verzamelaars: Andreas Harre
In een vorige Spinner hebben we aandacht besteed aan de flippercollectie van PinJost en PinDigi in Oostenrijk. Dit keer nemen we u mee naar Duitsland.
Andreas Harre is niet zo maar een flipperverzamelaar. Hij is een fenomeen. Want naast zijn flipperverzamelwoede speelt hij ook niet onverdienstelijk. Hij was Duits kampioen in 2005 en 2008. En heel wat Nederlandse toernooispelers zijn hem al eens tegengekomen.
Hoog tijd om Herr Harre aus Deutschland aan u voor te stellen.
Internationale Verzamelaars: Riccardo Pizzi
Het blijft boeiend om in andermans gameroom te kijken, terwijl je weet dat je er waarschijnlijk nooit echt komt. Dit keer gaan we naar Milaan in Italië. Daar bevindt zich een verzameling die door sommige insiders de mooiste van Europa wordt genoemd.
Het gaat om de verzameling en gameroom van Riccardo Pizzi (zeg maar Rick). Riccardo levert ook nog een bijzondere bijdrage aan de flipperwereld. Hij is de beheerder van de Pinball Owners Database!
Internationale Verzamelaars: Jay Stafford
Als vervolg in de serie Internationale Verzamelaars gaan we deze keer naar de VS. Aanleiding is een internetsite waar elke flipperliefhebber regelmatig komt. De Internet Pinball DataBase (IPDB). IPDB probeert alle kennis en informatie over alle flipperkasten en van alle flipperliefhebbers samen te brengen. Laten we het gesprek daarom maar eens aangaan met Jay Stafford, één van de drijvende krachten achter de IPDB.